Ga naar de inhoud

Is detoxen nodig?

Detox staat voor detoxificatie ofwel ontgiften. Het staat voor een medische term waarbij het lichaam zich ontdoet van allerlei toxines (= gistoffen).

Doorheen de jaren is deze medische term – ongewild – vergroot van betekenis door onder andere verschillende dieetgoeroes. Die dieetgoeroes beweerden of beweren dat wat we eten en drinken meestal verontreinigd is (door luchtdeeltjes of E-nummers of dergelijke,…) en absoluut verwijderd dient te worden door een ‘detoxkuur’. Dit bestaat dan uit een enorm streng en eenzijdig dieet. Meestal van korte duur en kostelijk.

NEE! Ons lichaam is perfect in staat om schadelijke stoffen zelf te verwijderen en af te scheiden! Ons lichaam is iets zeer complex en hangt zeer nauw samen. Onze lever en nieren zijn zeer goede afvalverwerkers en werken 1000x beter dan een detoxkuur. Zij zijn perfect in staat om schadelijke stoffen te verwijderen en af te scheiden uit ons lichaam.

Lichaamsvreemde stoffen zijn onder te verdelen in vetoplosbare-en wateroplosbare stoffen.

  • De nieren zullen wateroplosbare stoffen uitscheiden via de urine
  • De lever, met hulp van de galblaas staat in voor het verwijderen van de vetoplosbare deeltjes die via de urine en de stoelgang ons lichaam zal verlaten.

Over detoxkuren bestaat GEEN wetenschappelijk betrouwbaar bewijs.

  • Ze zijn van korte duur.
  • ze bevatten vaak weinig nuttige nutriënten (waardoor ze nog eens extra supplementen aanraden)
  • kosten enorm veel

Ja MAAR… Voedingsmiddelen zijn over het algemeen allemaal wel veilig. Zeker wanneer we goed variëren en evenwichtig gaan eten. Er zijn echter wel bepaalde stoffen die zich kunnen opstapelen wanneer we er teveel van binnen krijgen. Dan heb ik het over zware metalen. (zoals lood en kwik, pcb’s en dioxines). Vooral zwangere, lacterende vrouwen en kinderen zijn hiervoor gevoelig.

Hoe zorg je ervoor dat je deze stoffen minder binnenkrijgt? Door gevarieerd en gezond te eten. Drink bijvoorbeeld geen leidingwater uit loden pijpen.

Verder zijn er hele strenge regels op de hoeveelheid pcb’s en dioxines.

Sapkuren (of eender wel detoxkuur) + laag calorische diëten doen je inderdaad gewicht verliezen op korte termijn…. Grotendeels zal dit onder de vorm van vocht zijn. Ook zal dit je metabolisme vertragen. Uit hongersnood zal je caloriën gaan vasthouden.

Vertrouw jouw lichaam. Deze heeft een natuurlijk afweersysreem en heeft dus GEEN detoxkuur nodig om te ontgiften. Dit doen de lever en de nieren wel voor jou. Detoxkuren zijn zinloos en zijn niet zonder risico. Het is waardevoller om te streven naar veranderingen op lange termijn dan naar veranderingen op korte termijn! Streef naar een gezonde levensstijl met een gezond eetpatroon. Vraag raad aan jouw diëtiste.