Ga naar de inhoud

Alles over water #wereldwaterdag

Je hebt dagelijks veel verlies aan water via plassen, zweet, ademhaling etc… Als volwassene verlies je elke dag zo’n 2à3 liter vocht. Voeding levert gemiddeld 1,5 liter vocht aan, wat dus niet voldoende is. Het is belangrijk dat we dit verlies dus ook nog gaan aanvullen met het drinken van water.

Er is zoveel op de markt. Van gewoon water, naar gearomatiseerd water, naar fruitsap en frisdranken. Maar wat drink je nu het beste?

De voorkeur gaat uit naar water (plat & bruis),Koffie, thee & soep. Koffie, thee & soep zorgen voor extra vocht en afwisseling en kunnen dus perfect als aanvuling in ons drankenpatroon.

Als middenweg zien we lightfrisdranken. Light frisdranken kunnen perfect af en toe maar zeker niet alle dagen. De richtlijn voor lightfrisdranken is: <5 kcal/100ml . Je mag light frisdranken niet als aanvulling zien van ons vocht. Maar eens voor af en toe. Enkele voorbeelden:

 • Cola zero
 • Fanta zero
 • Ice tea green zero

Frisdrank krijgt absoluut niet de voorkeur omdat frisdrank geen nuttige voedingsstoffen aanlevert. Je gaat ook minder snel verzadigd zijn, waardoor je er meer van gaat drinken met als gevolg dat je te veel caloriën binnenkrijgt met frisdrank. Niet alleen frisdrank behoord tot de restgroep maar ook: (light) energiedranken, alcohol & sportdranken.

Is fruitsap beter dan frisdrank?

Hier is het antwoord : nee! Fruitsap is even ongezond als frisdrank. We kunnen suiker in vruchtensappen als natuurlijk suiker beschouwen, afkomstig van fruit. Terwijl in frisdrank het voornamenlijk gaat over toegevoegde suikers.

Ons lichaam kent echter het verschil niet en zal dat natuurlijk suiker beschouwen als vrije of toegevoegde suikers. In een fruitsap heb je ook al meteen meer dan 3 stukken fruit voor 1 glas nodig. Dit is teveel voor in 1x. Waardoor onze bloedsuikerspiegel dezelfde stijging heeft als bij frisdrank drinken. Ook zijn vruchtensappen en frisdranken te vergelijken in caloriegehalte. Drink je er teveel van? Dan neem je teveel energie op.

Ook Gearomatiseerde waters behoren tot de voorkeursgroep en kan zeker eens ter afwisseling, aanvulling. Gearomatiseerd water kan je makkelijk zelf maken maar je kan ze ook kant&klaar aankopen. Let hier echter wel bij op. Niet alle gearomatiseerde waters behoren onder de categorie ‘water’. Sommige waters behoren tot de categorie frisdranken. Het zou natuurlijk jammer zijn moest je denken ‘ik drink water, dus ik ben goed bezig’ terwijl het eigenlijk helemaat niet zo is. Het is mijn taak om jullie daarvoor te behoeden 🙂 Ik geef enkele voorbeelden met jullie mee.

 1. Hieronder vinden jullie een voorbeeld van spa duo. Qua uitzicht denken we dat het water is, en dat het dus gezond is maar als we dan naar de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel kijken, zien we dat het water eigenlijk onder de categorie frisdrank hoort. Omdat er toegevoegde suikers inzitten. Deze drank ligt ook boven de richtlijn van de lightfrisdranken, met als gevolg dat dit drankje tot de restgroep behoord. (> 5 kcal/100g)

2. Ik heb ook nog een voorbeeld van Evian fruits & plants cit/vlierbl. Ook hier puur op basis van het uitzicht denken we dat het water is en dat het dus gezond is. Ook dit drankje behoord tot de restgroep. We zien dat er toegevoegde suikers inzitten en het drankje ligt boven de richtlijn van 5kcal/100g

3. Als derde voorbeeld heb ik spa touche grapefruit. Dit is een drankja dat perfect tot de voorkeursgroep behoort. Dit drankje bevat 0kcal, wat maakt dat dit dus echt water is. Er zijn ook geen toegevoegde suikers aanwezig.

Kraantjeswater is even prima als dorstlesser.

 • Kraantjeswater wordt heel vaak gecontroleerd en is van goede kwaliteit
 • Het is goedkoper en veel duurzamer
 • Het wordt niet verpakt in plastic flessen

Het Vlaams instituut gezond leven beveelt 1,5 liter water aan per dag. Maar dit zijn gemiddelde richtlijnen. De hoeveelheid water verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld gezien is de richtijn 1,5l water/dag.

Of je voldoende water drinkt kan je herkennen aan de kleur van je urine. Dit kan je dus makkelijk eens checken als je naar het toilet gaat. Hieronder vindt je een schema van de urine kleurkaart. Hiermee kan je dus nagaan of je voldoende vocht opneemt.

 • Bij warm weer
 • Na sport of zware fysieke inspanningen
 • Bij zwangerschap
 • Bij ziekte: koorts, diarree en braken (veroorzaken een groter vochtverlies)
 • Bij het eten van vezelrijke voeding! (Anders werk je constipatie in de hand)

Drinken als je dorst hebt! Dit is iets wat je goed moet onthouden. In principe klinkt het logisch, maar toch zorgen bepaalde omstandigeden ervoor dat we een duidelijk lichaamssignaal als dorst negeren.

 • Neem grote glazen ipv kleine glazen
 • Drink bij elke maaltijd minstens 1 glas water
 • Vul een waterfles of kan met water, op het eind evan de dag moet dit leeg zijn.
 • Zet je water altijd in jouw zicht
 • Zet water meteen op tafel bij het dekken van de tafel
 • Pimp je water met fruit, kruiden, groenten.

Het kan zijn dat je in begin vergeet om water te drinken. In zulke gevallen is het handig om herinneringen in te stellen. Dit kan via de klokinstellingen. Maar het kan ook via een handige app.Waterlogged‘ is zo’n handige app. Hierin kan je makkelijk zien hoeveel je al gedronken hebt. Ook kan je verschillende tijdsstippen instellen. Het kan je helpen herinneren van te drinken.