Ga naar de inhoud

Gezond boodschappen doen.

Als we naar de supermarkt gaan worden we overspoeld met 1000-den producten. Er zijn heel wat verleidingen die we kunnen tegenkomen. Dat niet alleen, er zijn ook producten die gezond lijken maar helemaal niet zo gezond zijn. Ik geef jullie graag wat tips mee om in de toekomst gezonder boodschappen te doen. Een gezonde levensstijl begint al in de winkel.

 • Ga NOOIT met honger naar de supermarkt.

Je rammelt van de honger en je moet nog naar de supermarkt. Iedereen kent het wel denk ik. Maar dit is niet zo een verstandige keuze want honger doet je meer en ongezondere dingen kopen. Probeer dus steeds met een goed gevulde maag naar de supermarkt te gaan.

 • Doe niet iedere dag boodschappen

Probeer zoveel mogelijk boodschappen te doen in één keer. Wanneer je elke dag in de supermakrt komt, word je ook elke dag omringt (en dus ook in verleiding gebracht) met ongezond eten. Ga dus voor een paar dagen om eten. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

Niet alleen die verleiding is een belangrijke reden om niet iedere dag naar de supermarkt te gaan. Je spaart ook nog eens geld uit, door dit niet alle dagen te doen. Wanneer je vaker boodschappen doet, koop je vaak automatisch meer. Dit zijn waarschijnlijk ‘extra’ boodschappen die je niet echt nodig hebt.

 • Start met een weekplanning

Stel een weekmenu op. Wanneer eet je thuis, wanneer buitenshuis, wat neem je mee naar je werk…? Wat ga je klaarmaken en welke ingrediënten heb je hiervoor nodig?

Een gezonde weekpanning kan je maken met de maaltijdplanner die je terugvindt via deze link: https://dietisteshirin.be/2020/11/22/maaltijdplanner/

 • Maak een boodschappenlijstje
 1. Maak aan de hand van jouw weekplanning, een boodschappenlijstje op.
 2. Zorg voor voldoende variantie in jouw boodschappenlijstje
 3. Check wat er in je koelkast, vriezer en voorraadkast zit.
 4. Groenten als basis voor jouw maaltijd! Dit kan onder de verse vorm maar kan ook perfect onder de vorm van diepvriesgroenten zonder toevoegingen.

Met een old-school-boodschappenlijstje voorkom je dat jij je laat verleiden door aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Een boodschappenlijstje bespaart je ook geld uit.

 • Stippel een gezonde supermarktroute uit.

Zorg dat je eerst langs de gezonde voeding komt zoals fruit, groenten, volkoren graanproducten, peulvruchten,… . Eindigen doe je bij de ongezondere producten, of sla deze over. Sta lang genoeg stil bij de groenten- en fruitafdeling.

Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je goed weet waar alles staat. Zo einig je nooit met een volle winkelkar aan de kassa terwijl je maar enkele producten nodig hebt.

 • Ga slim om met marketing trucs

De supermarkt maakt vaak, zonder dat je het beseft, gebruik van slimme marketingtrucjes. Dit zijn trucjes om de consument zoveel mogelijk (ongezonde) producten te doen kopen.

 1. Kies, wanneer het kan, voor de meest natuurlijke variant
 2. Ook die lekkere dingen aan de kassa is een marketingtruc: kies voor de kassa die het minste verleiding heeft.
 3. Vergelijk etiketten: Je twijfelt tussen producten welke de gezondste is? Tijdens mijn consultaties geef ik uitgebreid uitleg over verpakkingen lezen. Aan het einde van deze sessie krijgen jullie ook een handig winkelkaartje mee. Op dit winkelkaartje staan alle richtlijnen op waar een gezond product aan moet voldoen, om gezond te zijn.

Vind jij het moeilijk om gezonde boodschappen te doen? Als diëtiste kan ik jou hier ook in begeleiden.

Veel succes met de tips om gezonder naar de winkel te gaan

Liefs diëtiste Shirin